MIÓD W DOMU – JAK GO PRZECHOWYWAĆ

Większość z Was jest miodożercami, doceniacie więc zarówno słodki smak tego cuda z ula, jak również, mamy nadzieję przede wszystkim, jego właściwości zdrowotne. Jak go przechowywać, by nie stracił swych właściwości lub się nie zepsuł?

Z naszej strony zawsze dokładamy wszelkich starań, by miód pozyskiwać zgodnie ze sztuką. U nas nie znajdziecie miodu pozyskanego np. po podkarmianiu pszczół syropem cukrowym, zbyt wcześnie odebranego (czyli niedojrzałego), albo przegrzanego. Praktycznie 99% naszego miodu naturalnie krystalizuje i taką formę miodu promujemy. Baaardzo rzadko zdarza się, że na specjalne życzenie klienta preferującego wyłącznie miód w formie patoki (czyli płynny) dekrystalizujemy go, ale używamy do tego celu specjalnego dekrystalizatora, w którym mamy pełną kontrolę temperatury (trwa to długo, ale mamy pewność, że miodu nie przegrzejemy). Nie podgrzewamy miodu w wodzie, ani tym bardziej, o zgrozo, z mikrofalówce (znaleźliśmy taką poradę na jednym forum)!!! Taki pyszny świeży miodek trafia do Waszego domu i co dalej? Jak go przechowywać, by nie stracił swych właściwości lub się nie zepsuł?

TEMPERATURA

Miód należy przechowywać w chłodzie, najlepiej w temperaturze do 14 stopni. Chłodna piwnica będzie dobra do przechowania większych zapasów, zaś w kuchni, do użytku na bieżąco, najlepiej trzymać miód w lodówce. Niska temperatura wprawdzie nieco przyspiesza naturalny proces krystalizacji, ale mamy pewność, że taki miód nie będzie przegrzany i nie sfermentuje. Nie trzymajcie miodu w słońcu, np. na parapecie

OPAKOWANIE 

Miód należy przechowywać w szczelnym opakowaniu, najlepiej szklanym. Plastik, metal mogą zmienić nieco jego smak i zapach. Miód ma właściwości higroskopijne – chłonie z otoczenia wilgoć i zapachy. Wilgoć w miodzie jest niepożądana, gdyż powoduje jego fermentację. Należy uważać gdy słodzi się nim herbatę – nie wolno mokrej łyżeczki zanurzać w słoiku z miodem, gdyż może powstać środowisko idealne do rozwoju drożdży i fermentacji miodu. Pamiętajcie o tych zasadach!

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.