Miód

Miód Kraków

Jeśli szukasz, zastanawiasz się gdzie kupić miód w Krakowie, zapraszamy do Pasieki Galicja!

Nasza pasieka znajduje się na południu Krakowa, na zielonych trenach dawnej Twierdzy Kraków oraz w sercu Puszczy Niepołomickiej. Pracujemy wg tradycyjnych metod, wsłuchujemy się i obserwujemy naturę. Jesteśmy jej całkowicie podporządkowani, to pszczoły dyktują nam tempo i termin prac.

Pszczoły od tysięcy lat w ten sam sposób produkują miód, wosk, kit pszczeli. Zmieniły i unowocześniły się metody pracy pszczelarza, ale same pszczele skarby pozostały niezmienne – my tylko pakujemy je i dostarczamy Wam!

Miód pszczeli powstaje z nektaru roślin (nektarowy), wydzielin żywych części roślin lub wydalin owadów ssących soki tych roślin (spadziowy). Pszczoły zbieraczki gatunku Apis mellifera, czyli pszczoły miodnej, znoszą do ula w wolach (komorach w pszczelim przełyku) nektar lub spadź. Następnie przekazują je kolejnym pszczołom w ulu. Te z kolei umieszczają nektar w swoich wolach, mieszają ze śliną, a następnie magazynują w komórkach plastra. Taka substancja, zwana nakropem, nie jest jeszcze dojrzałym miodem, ponieważ zawiera zbyt dużą ilość wody i szybko może ulec zepsuciu. Aby odparować wodę pszczele robotnice machają w ulu skrzydełkami, a gdy uznają miód już za dojrzały, pokrywają komórkę plastra cieniutką warstwą wosku.

To dla nas sygnał, że miód jest gotowy i możemy go nieco podebrać.

Nigdy nie zabieramy pszczołom całego miodu. Nagłe załamanie pogody, gdy pszczoły nie mogą wylatywać z ula po nowe zapasy, sprawi, że w rodzinie pszczelej zapanuje głód. Nigdy nie dokarmiamy pszczół w sezonie, pomiędzy miodobraniami. Mamy dzięki temu pewność, że prawdziwy miód nie pomiesza się z pokarmem dla pszczół.

Miód na zdrowie

Już od dawien dawna ludzie dostrzegali pozytywny wpływ miodu na nasz organizm. Miód stosujemy wewnętrznie – jako słodki dodatek do napojów i potraw, ale również zewnętrznie – w kosmetykach i lekach.

Pamiętajmy jednak, by wykorzystać maksymalną moc miodu, musimy się z nim odpowiednio obchodzić. Przede wszystkim – nie przegrzewamy go, nie trzymamy w słońcu, w otwartym słoiku. Dobrze przechowywany, a także systematycznie spożywany pomoże zbudować odporność i zwalczyć ewentualne drobnoustroje.

Który miód na co? Który miód wybrać?

Różnym miodom odmianowym, na podstawie wieloletnich ludzkich obserwacji, przypisujemy różne działanie na nasz organizm. Opisaliśmy je w zakładce „Miód”.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 5