Nasze miody

Pszczoły od tysięcy lat w ten sam sposób produkują miód, wosk, kit pszczeli. Zmieniają, unowocześniają się metody pracy pszczelarza, ale same pszczele skarby pozostają niezmienne – my tylko pakujemy je i dostarczamy Wam!

miód

Jak powstaje to "płynne złoto"?

Miód pszczeli powstaje z nektaru roślin (miód nektarowy), wydzielin żywych części roślin lub wydalin owadów ssących soki tych roślin (miód spadziowy). Pszczoły zbieraczki gatunku Apis mellifera, czyli pszczoły miodnej, znoszą do ula w wolach (komorach w pszczelim przełyku) nektar lub spadź, a następnie przekazują je kolejnym pszczołom w ulu. Te z kolei umieszczają miód w swoich wolach, mieszają ze śliną, a następnie magazynują w komórkach plastra. Taka substancja, zwana nakropem, nie jest jeszcze dojrzałym miodem, ponieważ zawiera zbyt dużą ilość wody i szybko może ulec zepsuciu. Aby odparować wodę pszczele robotnice machają w ulu skrzydełkami, a gdy uznają miód już za dojrzały, pokrywają komórkę plastra cieniutką warstwą wosku.

W naszej pasiece zazwyczaj pozyskujemy, w zależności od sezonu, miody nektarowe i nektarowo – spadziowe… Poznaj ich właściwości…

Miód wielokwiatowy

Naszym pierwszym miodem w sezonie jest miód z nektaru wiosennych kwiatów (m.in. klon, mniszek lekarski, kwiaty drzew owocowych, koniczyna…)

Jego barwa jest rokrocznie różna, ponieważ zależy od składu nektarów. Od nich też zależy długość okresu krystalizacji, który może wynosić od
kilku tygodni do kilku miesięcy. Uważa się, że miód wielokwiatowy wspomaga pracę układu pokarmowego, łagodzi dolegliwości żołądkowe,
jelitowe, a także alergiczne, jak katar sienny. Działa też uspokajająco.

Słoik 600 g – 25 zł – dostępny
Słoik 1,2 kg – 45 zł – ostatnie sztuki!

pasieka galicja miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy
kremowany

W sezonie 2022 po raz pierwszy skremowaliśmy nasz wiosenny miód wielokwiatowy. Posiada dokładnie te same właściwości, co miód tradycyjny, ale ma konsystencję wspaniałego kremu.

Kremowanie miodu polega na jego długim mieszaniu na zimno, by uzyskał konsystencję kremu – łatwą do wyciągnięcia ze słoika i rozsmarowania. Mieszać można ręcznie, ale my wykorzystaliśmy kremownicę mechaniczną. Wlaliśmy płynny miód wielokwiatowy, zaszczepiliśmy go zeszłorocznym, skrystalizowanym miodem o drobnych kryształach i włączyliśmy maszynę na tydzień! Mieszanie odbywa się w cyklach – 15 min pracy i 60 min przerwy. Dzięki temu rozbijamy ewentualne grubsze kryształy, a miód staje się gęsty i gładki.

Słoik 600 g – niedostępny

Miód wielokwiatowy kremowany

Miód wielokwiatowy
kremowany z malinami

Nowość! Fantastyczne połączenie kremowanego miodu wielokwiatowego oraz liofilizowanych malin.

Do naszego skremowanego wiosennego miodu wielokwiatowego dodaliśmy liofilizowane (suszone z zachowaniem składników odżywczych) sproszkowane maliny i nieco ich kawałków. Uzyskaliśmy wspaniałe połączenie właściwości prozdrowotnych miodu oraz witamin z polskich malin. Dzięki kremowej konsystencji nada się do smarowania, ale też jako dodatek do ciepłych (nie gorących) napojów.

Słoik 500 g – niedostępny
Słoik 220 g –
niedostępny

Miód wielokwiatowy kremowany z maliną

Miód leśny