Nasze miody

Pszczoły od tysięcy lat w ten sam sposób produkują miód, wosk, kit pszczeli. Zmieniają, unowocześniają się metody pracy pszczelarza, ale same pszczele skarby pozostają niezmienne – my tylko pakujemy je i dostarczamy Wam!

miód

Jak powstaje to "płynne złoto"?

Miód pszczeli powstaje z nektaru roślin (miód nektarowy), wydzielin żywych części roślin lub wydalin owadów ssących soki tych roślin (miód spadziowy). Pszczoły zbieraczki gatunku Apis mellifera, czyli pszczoły miodnej, znoszą do ula w wolach (komorach w pszczelim przełyku) nektar lub spadź, a następnie przekazują je kolejnym pszczołom w ulu. Te z kolei umieszczają miód w swoich wolach, mieszają ze śliną, a następnie magazynują w komórkach plastra. Taka substancja, zwana nakropem, nie jest jeszcze dojrzałym miodem, ponieważ zawiera zbyt dużą ilość wody i szybko może ulec zepsuciu. Aby odparować wodę pszczele robotnice machają w ulu skrzydełkami, a gdy uznają miód już za dojrzały, pokrywają komórkę plastra cieniutką warstwą wosku.

W naszej pasiece zazwyczaj pozyskujemy, w zależności od sezonu, miody nektarowe i nektarowo – spadziowe… Poznaj ich właściwości…

Miód wielokwiatowy

Naszym pierwszym miodem w sezonie jest miód z nektaru wiosennych kwiatów (m.in. mniszek lekarski, kwiaty drzew owocowych, koniczyna…)

Jego barwa jest rokrocznie różna, ponieważ zależy od składu nektarów. Od nich też zależy długość okresu krystalizacji, który może wynosić od
kilku tygodni do kilku miesięcy. Uważa się, że miód wielokwiatowy wspomaga pracę układu pokarmowego, łagodzi dolegliwości żołądkowe,
jelitowe, a także alergiczne, jak katar sienny. Działa też uspokajająco.

Słoik 650 g – 25 zł – niedostępny
Słoik 1,2 kg – 45 zł – niedostępny

Miód akacjowy

To miód z nektaru robinii akacjowej (mylnie nazywanej akacją), która jest bardzo powszechna w naszej okolicy.

Miód ma jasną, słomkowożółtą barwę (czasem lekko zieloną). Długo krystalizuje – nawet do roku, a po skrystalizowaniu ma kremowy, jasny kolor. W jego zapachu można wyczuć delikatny aromat kwiatów robinii akacjowej, ma łagodny smak. Polecany jest w stanach wyczerpania, stresu i przewlekłego zmęczenia. Działa łagodząco na ból gardła.

Słoik 650 g – 30 zł – niedostępny
Słoik 1,2 kg – 50 zł – niedostępny

Miód lipowy oraz lipowo-spadziowy

To miód z nektaru kwiatów lipy, której piękne okazy rosną w sąsiedztwie naszych pasiek.

Kwitnieniu lipy bardzo często towarzyszy występowanie spadzi i to od jej ilości zależy barwa miodu. Im więcej spadzi – tym ciemniejszy miód (od bardzo jasnego do bursztynowego). Miód lipowy ma lekko piekący smak, a w jego aromacie można wyczuć nutkę zapachu kwiatów lipy. Krystalizuje w ciągu kilku tygodni. Miód lipowy wspomaga leczenie grypy i przeziębienia. Ma właściwości napotne, działa przeciwgorączkowo oraz wyksztuśnie.

Miód lipowy 650 g – 30 zł – niedostępny
Miód lipowo-spadziowy 1,2 kg – 50 zł – niedostępny

Miód leśny

Co roku część naszych uli ustawiamy w sercu Puszczy Niepołomickiej.

W zależności od sezonu pozyskujemy też miód leśny. Ma jasnobrunatną barwę, lekki korzenny aromat. Poleca się go w chorobach wątroby i w zaparciach, a także w nieżytach dróg oddechowych. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.

Słoik 650 g – 30 zł – niedostępny
Słoik 1,2 kg – 50 zł – niedostępny

Dzięki dużej zawartości cukrów prostych dojrzały miód bardzo trudno ulega zepsuciu. Ważne jednak, by przechowywać go w suchym miejscu w temperaturze 4-14 stopni. Jest to szczególnie istotne w przypadku miodów wczesnych, np. rzepakowego i późnych, np. nawłociowego. Miody te, ponieważ powstają w niższych temperaturach niż miody letnie ze szczytu sezonu, często mogą mieć nieco większą zawartość wody, przez to nieodpowiednio przechowywane ulegać zepsuciu.

Krystalizacja miodu to proces naturalny, który świadczy o jego wysokiej jakości nie zaś, jak uważa wiele osób – jest symptomem zepsucia się miodu. Do krystalizacji miodu dochodzi, ponieważ jest on roztworem nasyconym i zawiera ponad 80% składników stałych i poniżej 20% wody. Proces ten przebiega w różnym tempie, w zależności właśnie od stopnia dojrzałości miodu i zawartości poszczególnych rodzajów cukrów. Miód płynny jest zwany patoką, zaś miód w postaci stałej krupcem. Z postaci stałej miodu można przejść w postać płynną, podgrzewając słoiczek miodu w ciepłej kąpieli. Ważne jednak, by ogrzewać miód stopniowo i nie przegrzać go. W temperaturze 40 stopni Celsjusza miód traci swoje cenne właściwości zdrowotne.

Jeśli jesteś amatorem słodkiego smaku pszczelego miodu, nie kupuj go w markecie. Poszukaj w swojej okolicy pszczelarza i kup miód prosto z pasieki. Kupując lokalny miód przy okazji wprowadzamy do organizmu pyłki roślin występujących na naszym terenie, jednocześnie uodparniając się na nie. Ma to szczególne znaczenie dla alergików. Na etykietach miodów wg przepisów musi się znaleźć informacja o pochodzeniu danego miodu w rozróżnieniu na miód z terenu Unii Europejskiej, spoza niej lub mieszany. Zwróć uwagę na to, jaki miód trafia do Twojego koszyka w sklepie… Po co obciążać organizm miodem z nektaru roślin np. z Chin i tracić energię na budowanie odporności na tamtejsze pyłki?