O nas
Kilka słów o naszej małej pasiece położonej malowniczo przy południowej granicy Krakowa – jak zaczynaliśmy i jak pszczelarzymy dziś…
Pszczele początki
Czy istnieje gen "pszczelarzenia"?
Pasieka Galicja to, jak to często w tej branży bywa, pasieka rodzinna. W naszej historii też występuje dziadek – pszczelarz, który prawdopodobnie przekazał gen pszczelarzenia swojemu potomkowi. Jednak to nie dziadziuś Józiu był inicjatorem powstania dzisiejszej pasieki, lecz jakby iskrą, inspiracją. Właściwie nikt z nas nie pamięta, dlaczego dwudziestokilkuletni Zbyszek sam zbudował dwa drewniane ule i liczył na złapanie pierwszego roju… To było ładnych kilka lat temu – lat obfitych w naukę, wiele prób, sukcesów, porażek i… licznych użądleń.

Pasieka rodzinna
Prócz rodzin pszczelich młody pszczelarz zadbał również o rozwój własnej rodziny – dziś w pasiece pomagają mu żona i trójka dzieci, a swoją pasją zaraził też swojego tatę i brata.
Pszczelarstwo to nasza wspólna pasja, hobby, które pomaga się wyciszyć, poobcować ze sobą nawzajem i niesamowitą przyrodą, a przy okazji podebrać coś pysznego. Nasza pasieka jest nieduża, pszczołami zajmujemy się w wolnym czasie po pracy na tzw. etacie.
Miód zjadamy sami, częstujemy naszych bliskich, a nadwyżki chętnie odsprzedajemy miłośnikom tego słodkiego skarbu.
W zgodzie z naturą
Gospodarujemy w tradycyjnych drewnianych ulach wielkopolskich (budujemy je sami), a w pracy z pszczołami stosujemy naturalne materiały.
Staramy się stworzyć naszym podopiecznym przyjazne otoczenie, dlatego dbamy o bogactwo roślin miododajnych wokół pasieki.
W naszej okolicy – na skraju Pogórza Wielickiego, tuż przy południowej granicy Krakowa, w sąsiedztwie zielonych terenów Twierdzy Kraków, znajduje się wiele okazów robinii akacjowej oraz pięknych starych lip.
W pasiece pozyskujemy miody nektarowe (wielokwiatowy – wiosenny, akacjowy, lipowy) oraz nektarowo – spadziowe (leśne, ze spadzią drzew liściastych).

PASIEKA DZIŚ
Tradycja plus nowoczesność
Obecnie Pasieka Galicja to około 40 pszczelich rodzin. Prowadzimy gospodarkę stacjonarną, wykorzystując bogate w rośliny miodo i pyłkodajne bujnie porośnięte tereny dawnej Twierdzy Kraków.
Na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat pszczelarstwo ewoluowało. Mimo, iż bazujemy na metodach tradycyjnych, to wciąż się szkolimy i uczymy. Aktywnie działamy w szeregach Zrzeszenia Pszczelarzy Krakowskich, by na bieżąco wymieniać cenne rady z doświadczonymi pszczelarzami.