Jak rozpoznać prawdziwy miód? Wywiad dla onet.pl

JAK ROZPOZNAĆ PRAWDZIWY MIÓD? WYWIAD DLA onet.pl

Z końcem marca Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej opublikowało raport po kontroli losowych próbek miodu importowanego do Unii Europejskiej. Okazało się, że aż 46% miodu to podróbki, czyli miód zafałszowany syropami cukrowymi!!! Z tej okazji reporterka Kobieta.onet.pl przepytała Anię co oznacza, że miód jest podrobiony, jak poznać ten prawdziwy i skąd się biorą wysokie ceny …

JAK ROZPOZNAĆ PRAWDZIWY MIÓD? WYWIAD DLA onet.pl Read More »

Etykieta na miód

ETYKIETY NA MIÓD – CO MUSI SIĘ NA NICH ZNALEŹĆ?

Etykiety na miód… Czy zwracacie uwagę na etykiety na produktach? Producentów miodu też obowiązują przepisy, jeśli chodzi o znakowanie ich produktów. Jest 7 info, które muszą się znaleźć na etykiecie na miód:

EKIPA FILMOWA W PASIECE

W czerwcu gościliśmy w naszej pasiece wspaniałą ekipę filmową, która na zlecenie firmy InPost kręciła u nas jeden z odcinków serii „Czy Polska jest EKO?”. Opowiedzieliśmy nieco o genie pszczelarza oraz o tym, czy człowiek jest przyjazny pszczołom… To nasz debiut przed kamerami, sprawdźcie jak nam poszło 🙂

PSZCZOŁA ŻĄDLI TYLKO RAZ

Co robić, by uniknąć użądlenia i jak sobie poradzić gdy pszczoła nas użądli? Natura wyposażyła pszczoły miodne w żądło, by mogły obronić swoją rodzinę przed niebezpieczeństwem. Niestety swojej broni mogą użyć tylko raz, gdyż użądlenie kończy się dla nich śmiercią. Zakończone haczykami żądło wczepia się w skórę i próbując odlecieć pszczoła dosłownie wyrywa sobie cały …

PSZCZOŁA ŻĄDLI TYLKO RAZ Read More »

rozwój pszczoły miodnej

ROZWÓJ PSZCZOŁY MIODNEJ – OD JAJECZKA DO WYGRYZIENIA

Rozwój pszczoły miodnej – od jajeczka do wygryzienia! Dzień dobry! Wita się z Wami świeżo wygryziona (tak się mówi o narodzinach pszczoły – pszczoła się nie rodzi lecz wygryza) pszczoła robotnica. Dokładnie 21 dni trwa rozwój pszczoły miodnej od jajeczka do dorosłej postaci, czyli imago. Rozwój pszczelej matki trwa 16 dni (krócej, choć jest większa …

ROZWÓJ PSZCZOŁY MIODNEJ – OD JAJECZKA DO WYGRYZIENIA Read More »

zima w ulu. Jak pszczoły spędzają zimę?

ZIMA W ULU

Jak wygląda zima w ulu? Jak pszczoły spędzają zimę? Czy zapadają w zimowy sen? Hibernację? Nie – te pracowite owady nawet zimą nie odpoczywają. Kłąb zimowy   Gdy temperatura spada do ok. 12 st. C pszczoły zaczynają zawiązywać kłąb, czyli tworzą jakby kulę złożoną z pszczół.

GDZIE POSTAWIĆ SWOJĄ PASIEKĘ?

Czy ule można postawić gdziekolwiek, gdzie tylko się chce? Czy każde miejsce będzie dobre dla pszczół? Co to przepszczelenie terenu? Zakładając własną pasiekę trzeba się do tego dobrze przygotować. Miejsce nie może być przypadkowe, zwłaszcza, jeśli planujemy pasiekę stacjonarną. Po pierwsze 1️⃣ należy zorientować się w okolicznej bazie pożytkowej. W promieniu ok. 3 km od …

GDZIE POSTAWIĆ SWOJĄ PASIEKĘ? Read More »

rodzaje pasiek - pasieka stacjonarna a wędrowna

RODZAJE PASIEK – PASIEKA STACJONARNA A WĘDROWNA…

Rodzaje pasiek. Pasieka stacjonarna a wędrowna… Czym się różnią? Wędrówki pszczół… Pasieki można, upraszczając, podzielić na stacjonarne oraz wędrowne. Stacjonarne to takie, które stoją w jednym miejscu i korzystają z pożytków w swojej okolicy. Świetnie mieć takie miejsce, w którym jest cała różnorodność roślin pożytkowych i pszczoły mają co robić przez cały sezon. I pszczelarz …

RODZAJE PASIEK – PASIEKA STACJONARNA A WĘDROWNA… Read More »

Jak pomagać pszczołom? Kilka wskazówek od pszczelarzy!

JAK POMAGAĆ PSZCZOŁOM? NA RATUNEK PSZCZOŁOM!

Jak pomagać pszczołom? Każdy z nas jest odpowiedzialny za naszą planetę, nasze miejsce do życia. Wiecie na pewno, że bez owadów zapylających jakość naszego życia znacznie by się pogorszyła. Produkcja niektórych warzyw i owoców stałaby się nieopłacalna (funkcje zapylaczy przejęłyby roboty lub ludzie). Dlatego musimy o nie zadbać. Jak?

jak przechowywać miód? Kilka wskazówek, które pozwolą długo zachować jego wspaniałe właściwości!

JAK PRZECHOWYWAĆ MIÓD W DOMU

Jak przechowywać miód? Większość z Was jest miodożercami, doceniacie więc zarówno słodki smak tego cuda z ula, jak również, mamy nadzieję przede wszystkim, jego właściwości zdrowotne. Jak go przechowywać, by nie stracił swych właściwości lub się nie zepsuł?