Pyłek pszczeli
Pyłek pszczeli to bomba witaminowa i niesamowite źródło składników odżywczych – zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków chemicznych!
PYŁEK PSZCZELI
Czym jest i jak się go pozyskuje?
Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze roślin. Pszczoły odwiedzając kwiaty strącają na siebie pyłek z pylników, który pokrywa ich włochate ciało. Za pomocą szczoteczek na odnóżach sczesują z siebie pyłek, dodają do niego nieco śliny i nektaru i pakują go do koszyczków znajdujących się na ich 3 parze odnóży. Powstała „kuleczka” to tzw. obnóże pyłkowe. Przy wlocie do ula pszczelarz montuje poławiacz pyłku – gdy pszczoła wraca do ula, przechodzi przez wąską kratkę strącając obnóże. Pszczelarz zabiera kuleczki pyłku, suszy je, usuwa zanieczyszczenia i przemraża. Taki pyłek pszczeli trafia do słoiczków.
Dlaczego warto?
Skład pyłku pszczelego
Pyłek kwiatowy to prawdziwa bomba witaminowa – zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków chemicznych!
- Węglowodany (m.in. glukoza, fruktoza i maltoza)
- Białka (32 aminokwasy - nawet do 12%)
- Składniki mineralne (m.in. potas, fosfor, wapń, magnez, selen...)
- Kwasy tłuszczowe
- Enzymy (42, m.in. amylaza, inwertaza...)
- Witaminy (A, B1, B2, B3, B6, B12, E, C, D, H...)
- Kwasy organiczne

Stosowanie
Sugerujemy dawkę 2-3 łyżeczek dziennie dorośli, 1 łyżeczka dziennie dzieci (najlepiej od 3 roku życia). Większość źródeł podaje, żeby przed spożyciem go rozmoczyć (w wodzie, mleku, jogurcie, miodzie).
Zaleca się stosować pyłek pszczeli w formie kuracji – 2 razy w roku jesienią i wiosną przez okres 1-3 miesięcy.