Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli to bomba witaminowa i niesamowite źródło składników odżywczych – zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków chemicznych!

PYŁEK PSZCZELI

Czym jest i jak się go pozyskuje?

Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze roślin. Pszczoły odwiedzając kwiaty strącają na siebie pyłek z pylników, który pokrywa ich włochate ciało. Za pomocą szczoteczek na odnóżach sczesują z siebie pyłek, dodają do niego nieco śliny i nektaru i pakują go do koszyczków znajdujących się na ich 3 parze odnóży. Powstała „kuleczka” to tzw. obnóże pyłkowe. Przy wlocie do ula pszczelarz montuje poławiacz pyłku – gdy pszczoła wraca do ula, przechodzi przez wąską kratkę strącając obnóże. Pszczelarz zabiera kuleczki pyłku, suszy je, usuwa zanieczyszczenia i przemraża. Taki pyłek pszczeli trafia do słoiczków.

Dlaczego warto?

Skład pyłku pszczelego

Pyłek pszczeli to prawdziwa bomba witaminowa –  zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków chemicznych!

Stosowanie

Sugerujemy dawkę 2-3 łyżeczek dziennie dorośli, 1 łyżeczka dziennie dzieci (najlepiej od 3 roku życia). Większość źródeł podaje, żeby przed spożyciem go rozmoczyć (w wodzie, mleku, jogurcie, miodzie).

Zaleca się stosować pyłek pszczeli w formie kuracji – 2 razy w roku jesienią i wiosną przez okres 1-3 miesięcy.

Sprawdź te produkty w naszym sklepiku: